Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Sve što trebate znati o paradajzu

Sve što trebate znati o paradajzu

Iako dolazi iz Južne Amerike, paradajz je važna namirnica i u našoj zemlji. Plijeni nas svojim blagodatima, a kada jednom probate sok od paradajza postat će nezostavni dio zdrave ishrane.

Iako dolazi iz Južne Amerike, paradajz je važna namirnica i u našoj zemlji. Plijeni nas svojim blagodatima, a kada jednom probate sok od paradajza postat će nezostavni dio zdrave ishrane.

Ovu crvenu namirnicu ljudi najčešće svrstavaju među povrće, međutim u stvarnosti ona dolazi iz obitelji citrus voća. Njegova mesnata tekstura daje nam poseban ukus i najčešće se koristi sirov, u salatama ili kao prilog. 

Pored toga što je jako ukusan, paradajz je veoma zdrava voćka – nema škroba, ima nisku kalorijsku vrijednost, a prepun je vitamina i važnih antioksidanasa. Zašto bi trebali svakodnevno jesti paradajz? Mi navodimo 5 njegovih dobrobiti. 

1. Borac protiv karcinoma

Paradajz je najviše poznat po visokom sadržaju likopena – antioksidanta neophodnog našem tijelu. Upravo je to ono što pomaže u borbi protiv kancerogenih stanica, a svakako djeluje i na mnoge druge bolesti. Ovo je čudotvoran i jako učinkovit antioksidans koji nam pomaže da se oslobodimo štetnih radikala iz tijela koji uništavaju naše stanice.

2. Svi volimo lijepu kožu

Istraživanja koja su dermatolozi provodili otkrila su da likopen igra jako važnu ulogu u ljepoti našu kožu. Mogu se koristiti razne maske za lice i tijelo od svježeg paradajza, nakon čega ćete imati glatku i nježu kožu, bez manje nabora. I pored mnogih maski i krema, sasvim je dovoljno da ga uvrstite u ishranu.

Pored kože, paradajz utiće i na zdravlje naših kostiju, te redovnim konzumiranjem smanjujete mogućnost od osteoporoze.

3. Štiti od srčanih bolesti

Paradajz obiluje raznim vitaminima od čega je i vitamin B6. Postoji vjerovanje da ovaj vitamin razbija homocistein, tj. amino kiselinu koja oštečuje krve sudove i time vodi do bolesti srca.

4. Smanjuje nivo holesterola

Sok od paradajza uz niacin utiče na nivo holesterola u krvi, te vrši pravi balans između lošeg i dobrog.

5. Osjećaj sitosti

Ukoliko planirate skinuti koji kilogram ovo je prava voćka za vas. Paradajz sadrži veliki broj vlakana koji daju osjećaj sitosti. Tako da će vas duže držati sitim, a pri tom će sok od paradajza regulisati varenje hrane i nećete imati problema sa probavom.

Naše tijelo takođe obiluje toksinima i aditivima koje unosimo hranom, a upravo paradajz pomaže čišćenju organizma i stabilizuje rad bubrega i jetre.

Sok od paradajza

Sastojci:

  • 3-4 paradajza
  • 4 kašičice šečera
  • 150 ml vode
  • 2 narandže
  • 2 kašičice soli

Priprema: Paradajz i narandže operite. Potom narandžu ogulite i presjecite sve na četvrtine. Stavite sve u Nutribullet ekstraktor i dodajte ostale sastojke. Sve dobro izblendajte. Tu smjesu potom stavite u šerpu i sačekajte da provri. Dobro promiješajte i naspite u staklenu čašu. Kada se ohladi imate savršen sok od paradajza.

Savjeti: Vi ne morate kuhati izblendani sok. Ukoliko pravite veće količine preporučuje se kuhanje i dodavanje na kraju konzervansa i voćnog sirćeta da bi moglo duže stajati.