Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Surova istina o sladoledima

Surova istina o sladoledima

Kad dođe ljeto, počnemo razmišljati o osvježavajućim sladoledima. Ali svladani njihovim prekrasnim okusima, ne razmišljamo o tome šta sladoled sadrži. Da, ovo je tekst koji otkriva surovu istinu o sladoledu, pa ako ne želite znati, bolje ne čitajte dalje.

Kad dođe ljeto, počnemo razmišljati o osvježavajućim sladoledima. Ali svladani njihovim  prekrasnim okusima, ne razmišljamo o tome šta  sladoled sadrži.

Da, ovo je tekst koji otkriva surovu istinu o sladoledu, pa ako ne želite znati, bolje ne čitajte dalje.

Štetni sastojci

Sastavni dio ljetnih osvježivača su štetni sastojci koji se pojavljuju kao "misteriozni E-brojevi."

Ovi sastojci su umjetne arome, sladila, boje i umjetni zaslađivači, emulgatori, sredstva za zgušnjavanje i razni dodaci koji su povezani s vodom da bi se dobili sićušni kristali leda.

Najčešće opravdanje proizvođača sladoleda: Da štetni su, ali dopušteni u vrlo malim količinama. Čak i ako su male količine, to je ipak otrov, a ponekad  konzumiramo sladoled nekoliko puta dnevno.

Otkrivamo listu štetnih sastojaka

Ovo su najčešći sastojci koje sadrži sladoled. Imajte na umu da ti sastojci ne moraju biti navedeni u deklaraciji ili su jednostavno skriveni iza jednog od e-brojeva.

  • ALDEHID C-17 - koristi se za poboljšanje okusa sladoleda od višnje. To je tekućina koja se koristi za anilinske boje, plastiku i gumu.
  • AMIL ACETAT – Uz ovu hemijski spoj okus banane se postiže umjetno. Koristi se kao otapalo za uljane boje.
  • BENZIL ACETAT - Koristi se kako bi dobili umjetnu aromu jagoda. On je također i razrjeđivač i nitro.
  • BUTIRALDEHID - koristi se za poboljšanje okusa sladoleda od lješnjaka i jedan je od sastojaka gumiranog cementa.
  • ETIL ACETAT – koristi za postizanje umjetnog okusa ananasa, koristi se kao sredstvo za čišćenje kožnih materijala i ostalih tkanina. Ovaj sastojak može izazvati hronična oštećenja na prsnom košu, jetri i srcu.
  • PIPERONAL – Koristi se kao imitacija vanilije, te za ubijanje ušiju.

Zbog ovih spojeva morate odabrati organski sladoled bez štetnih aditiva, s kvalitetnim sastojcima i certifikatima. No, zašto se brinuti o sastojcima kad možete sami pripremiti zdrav i ukusan sladoled na jednostavan i brz način.