Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Super razlozi zbog kojih trebate poludjeti za orasima i bademima

Super razlozi zbog kojih trebate poludjeti za orasima i bademima

Orašasti plodovi došli su na zao glas kao namirnica puna masnoća. No, stručnjaci za zdravlje već odavno znaju da su sirovi orašasti plodovi melem za tijelo.

Mišljenje stručnjaka

Orašasti plodovi došli su na zao glas kao namirnica puna masnoća. No, stručnjaci za zdravlje već odavno znaju da su sirovi orašasti plodovi melem za tijelo.

Kao i sve dobro i ukusno, prehrambena industrija uspjela je upropastiti i orašaste plodove, koji se u trgovinama najčešće nude prženi, zasoljeni ili umočeni u čokoladu. Zbog ovoga su orašasti plodovi došli na zao glas kao namirnica puna masnoća. No, stručnjaci za zdravlje već odavno znaju da su sirovi orašasti plodovi melem za tijelo. Nova studija objavljena u American Journal of Clinical Nutritionu pokazuje da ne morate ograničiti unos sirovih orašastih plodova. Pregled 31 prethodne studije pokazuje da ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili zamjene drugu hranu orašastim plodovima gube više na težini i imaju manji opseg struka. Iako se ne radi o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju opsega struka, rezultati jasno pokazuju da orašasti plodovi ne debljaju. Osim toga, čuvaju zdravlje krvožilnog sustava. Zašto su orašasti plodovi tako dobri za zdravlje

Smanjuju stres

Istina, znaju biti skupi, no ipak, vrijede novca. Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce u vrijeme velikog stresa – kad bi srce moglo biti posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima B skupine i magnezijem, možete sačuvati jak imunitet.

Čuvaju srce

Bademi, lješnjaci, kikiriki, brazilski orasi, domaći orasi i cashew orasi igraju ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje studija s Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu smanjiti LDL kolesterol.

Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, te vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvne žile budu opuštene.

Protiv raka pluća

Prehrana bogata pistacijama može donekle štititi od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Cancer Prevention Research Conference. Znanstvenici misle da ključnu ulogu igra gamma-tokoferol, tip vitamina E.

Snižavaju kolesterol

Studija iz 2010. objavljena u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šalice orašastih plodova snižava loš LDL kolesterol za 7,4 posto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto.

Protiv raka prostate

Brazilski orasi koji su puni selena mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate. Tako pokazuje studija iz Nizozemske. Naime, muškarci koji su imali visoke razine selena u krvi imali su 60% manje šanse da imaju uznapredovali rak prostate 17 godina kasnije.

Zdravlje mozga

Zbog zdrave količine vitamina E smatraju se hranom za mozak, tj. sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Kikiriki je posebno dobar jer obiluje vitaminima skupine B važnima za mozak.

Studija objavljena u British Journal of Nutrition pokazala je da su orasi dobri za jačanje radne memorije, sposobnost rješavanja problema i motoričke funkcije, barem kod štakora

Jača muško reproduktivno zdravlje

Orasi mogu poboljšati kvalitetu spermija? Da. Dvije šake oraha na dan poboljšavaju kvalitetu sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju, pokazuje studija s UCLA. Štoviše, pistacije mogu igrati ulogu u sprečavanju erektilne disfunkcije, objavljeno je u International Journal of Impotence Research.