Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Suho voće za hladne, zimske dane

Suho voće za hladne, zimske dane

Da li volite voće? Vjerovatno Vam je ljeto u ustima ostavilo ukus sočnog voća, pa biste voljeli da u tom ukusu možete uživati i tokom zime. Zašto ne biste osušili voće i uživali u njemu i zimi? Vrlo je jednostavno i ne treba Vam nikakva posebna oprema za to.

Korak #1 Koje voće želite osušiti?

Odgovor je jednostavan, odaberite svoje omiljeno voće. Ukoliko i dalje niste sigurni, dozvolite da Vam pomognemo. Najpopularniji odabir su kajsije, jabuke, banane, bobice, kokos i šljive, ali možete pokušati i sa višnjama, smokvama, kivijem, mangom, nektarinama, papajom, breskvama, kruškama i ananasom. Svo omiljeno ljetno voće, je spremno za Vas tokom cijele zime.

Korak #2 Odaberite pravo voće

Ukoliko želite napraviti sušeno voće kako treba, morate početi sa zdravim, svježim, voćem, vjerujemo d aznate i zašto, zar ne? Voće koje želite osušiti mora biti svježe, bez fleka, oštećenja i mrlja po sebi. Naravno, to ne znači da možete osušiti voće koje ste kupili prije dvije sedmice pa totalno zabpravili na njega. Samo prvoklasne namirnice, donose prvoklasne rezultate.

Korak #3 Isjecite, ogulite i spremite

Sada je vrijeme da voće koje ste kupili pripremite za sušenje. Kao prvo voće temeljito operite, neka ude besprijekorno čisto. Ukolnite sva manja zaprljanja ili eventualne flekice. Kada je u pitanju ljuštenje voća to ovisi o onoj vrsti voća koju želite osušiti. Neke vrste voća kao što su nektarine, breskve ili jabuke se suše mnogo bolje kada su ne oguljene. Izrežite X na dnu svakog isječenog dijela voća, ubacite ga u ključalu vodu na nekoliko sekundi, prelijte hladnom voomi proces ljuštenja it će mnogo lakši. Sada je vrijeme da voće sječete i tranžirate.. Veličina i oblik zaista nisu bitni, možete biti krativni ili ne koliko želite. Samo, pripazite da komadi budu jednake veličine kako bi se ravnomjerno mogli sušiti.

Korak #4 Neka izgleda savršeno

Suho voće koje kupite u prodavnici izgleda tako ukusno, ali u kućnoj radinosti također možete napraviti odlično i ukusno sušeno voće ali uz mnogo manje aditiva. Jednom kada je voće oguljeno i izrezano, jednostavno ga potopite u limunov dok i vodu nekih 10-ak minuta, izvadite ocijedite i obrišite voće ubrusom. Umakanje voća u limunov sok sprječava da voće promijeni boju, te zadržava C vitamin u sušenom voću. Tokom procesa sušenja, vitamin C se izgubi u procesu sušenja, ali ovaj tretman pomaže da se barem jedan do sačuva.

Korak #5 Sušenje voća

Na mnogo načina možete osušiti voće, ali najjednostavniji način je rerna. Ukoliko voće sušite u ljetnom periodu, možete ga sušiti vani, ali to će trajati barem nekoliko dana i temperatura treba biti minimalno 30°C, te niska vlažnost zraka kako bi se voće u potpunosti osušilo. Kako biste sušili voće  rerni , morate je zagrijati na 50°C, u tepsiju staviti papir za pečenje i poslagati na njega voće. Morate paziti da se voće međusobno ne dodiruje. Vrata rerne ostavite malo otvorena kako bi para izlazila napolje, te se voće moglo ravnomjerno sušiti. Sušenje voća je proces koji traje, ali vrijeme sušenja ovisi o tipu voća. Oko 6 sati potrebno je za sušenje šljiva, krušaka, breskvi, banana i jabuka, od 8 do 10 sati potrebno je za sušenje grožđa i oko 12 sati za sušenje višanja, jagoda i kajsija.

Korak #6 Pripazite na pohranu

Sada kada ste konačno osušili svoje omiljeno voće, morate pripazite kako ćete ga pohraniti. Kao prvo, dozvolite da voće „malo odmori2, kako biste se osigurali da će sav višak vode ispariti. Potrebno je još nekoliko dana ostaviti ga da se suši uz povremeno protresanje. Kada budete spremali voće, bitno je da to bude posuda sa vakuumskim poklopcem i ne zaboravite zaštititi voće od sunčeve svjetlosti. Posude odložite na tamnom mjestu. Također ih možete zamrznuti.