Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Prirodna čistoća uz pomoć limuna!

Prirodna čistoća uz pomoć limuna!

Zbog čega je limun toliko snažno sredstvo za čišćenje? Velik udio kiselina, koje omogućavaju ovoj voćki da djeluje kao snažno antibakterijsko sredstvo koje se može pobijediti većinu uobičajenih bakterija prisutnih u domu.

Zbog čega je limun toliko snažno sredstvo za čišćenje? Velik udio kiselina, koje omogućavaju ovoj voćki da djeluje kao snažno antibakterijsko sredstvo koje se može pobijediti većinu uobičajenih bakterija prisutnih u domu. Kako limun najbolje iskoristiti za čišćenje, osvježavanje i uništavanje bakterija?

Osvježite odvode

Naribajte koricu limuna, te istisnite njegov sok i stavite u odvod, te nakon toga prelijte vrućom vodom. Za razliku od octa, koji ne ostavlja miris, limun će odmastiti odvod i ostaviti fin, svjež miris.

Neka metal ponovo zasjaji

 Kada su u pitanju bakar, mesing i krom, izbjegavajte jake kemikalije, već radije upotrijebite pola limuna. Limun je veoma kiseo, što mu omogućava da prodre i razgradi naslage minerala, te da ih lakše uklonite s metalnog posuđa i pribora za jelo.  Želite li poseban sjaj -  polovicu limuna "umočite" u sol – ona će koristiti kao abrazivno sredstvo koje će dodatno "uglancati" površinu za još jači sjaj.

Dezinficirajte mikrovalnu

Ostaci mirisa kokica, mesa koje se odmrzavalo i drugih stvari može vas odbiti od korištenja ovog kućanskog aparata. To možete veoma lako spriječiti uz pomoć jednog limuna. Narežite ga na jako tanke šnite i rasporedite u posudu koju smijete grijati u mikrovalnoj. U posudu nalijte vruću vodu i zagrijte na najjače dvije minute. Antibakterijska svojstva limuna i isparavanje limunske kiseline će uništiti bakterije i omekšati skorene komadiće hrane (pa ćete ih lakše očistiti).

Riješite se ostatka sapuna u kupaonici

Umjesto da se pločicama, pipama i ostalim površinama u kupaoni posvetite kupovnim sredstvima za čišćenje, isprobajte limun. Iscijedite 6 limuna i ulijte to u bočicu s raspršivačem i pošpricajte po svemu što želite očistiti. Limunska kiselina razgradit će kamenac i rastopiti naslage od sapuna. Uz to antibakterijska i antiseptička svojstva limuna će dezinficirati površine.

Pranje suđa

Ako vam ponestane deterdženta za pranje suđa, prepolovite limun i po unutarnjoj jezgri  pospite malo soda bikarbone. A zatim limunom posuđe oribajte, kao i što biste to učinili sa spužvicom. Vidjet ćete da će se masnoća lako očistiti, a posude sjajiti.

Mirisni veš

Ne treba vam omekšivač da bi vam odjeća mirisala svježe. Dodavanje samo jedne čajne kašičice limunovog soka deterdžentu bit će dovoljno da odjeća poprimi svjež, čist miris.

Pranje prozora

 Samo 4 žlice limunovog soka pomiješane s pola litre vode je efikasno sredstvo za pranje prozora – bez kemikalija. Snažna limunska kiselina će ukloniti prljavštinu, masne mrlje čađu i mrlje od vode.

Dezinficiranje kuhinjske daske

Da biste osvježili i dezinficirali kuhinjsku dasku – iscijedite pola limuna po cijeloj površini i ostavite da se sok upije desetak minuta – ovo važi i za drvene, ali i plastične daske. Sok će dezinficirati dasku, ukloniti masnoću i omekšati sve mrlje. Tada samo morate limunom još protrljati dasku da je detaljno očistite.

Za teško dostupna mjesta

Napravite pastu od limunovog soka i boraksa. Uz pomoć stare četkice za zube ovo sredstvo za čišćenje iskoristite kako biste izribali pločice, kutove i procjepe, te odvode - sva mjesta koja su teško dostupna krpi i spužvi.

Izvor: ženski.ba