Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Prednosti ispijanja kafe

Prednosti ispijanja kafe

Šolja kafe je prvi i zasigurno najljepši jutarnji ritual, kako biste tokom dana ostali budni, ali da li ste znali da kafa ima pozitivan učinak na Vas? 

Često čujemo da zdrav način života isključuje upotrebu kafe, ali to nije istina, jer kafa pozitivno utiče na Vaš organizam, a evo i kako..

#1 Čini Vas pametnijima

Svi pijemo kafu kada smo pospani ili dekoncentrisani, te nam treba da ostanemo fokusirani na ono što radimo, ali da li ste znali da Vas kafa ne čni samo budnim! Najbitniji razlog zbog kog pijemo kafu (osim ukusa naravno), je kofein, nevjerovatni stimulans koji ima jaaako pozitivan učinak na naše tijelo. Ne samo da nas drži budnima i u pripravnosti već i potiče naše neurone da brže i spremnije reaguju, te utiče na funkcije u mozgu. Rezultat je poboljšana reakcija, raspoloženje, memorija i ostale osnovne kognitivne funkcije, što se odražava na bolji performans na poslu ili u školi.

#2 Kafa pomaže kod mršavljenja

Dijete su obično mučenje, ali dijeta dok pijete ukusnu kafu? Ne zvuči tako loše, zar ne? Postoji razlog zašto se kofein nalazi u skoro svim preparatima koji sagorjevaju kalorije, zaista pomaže pri sagorijevanju masnih naslaga. Kako djeluje? Kofein radi kao stimulans i samim tim ubrzava vaš metabolizam, te sagorijeva masne naslage. Nova figura, zahvaljujući ukusnom napitku, vjerujemo da želite probati.

#3 Kafa štiti Vaš mozak

Mozak je divna i magična stvar, ali kako stari, počinje slabije funkcionisati zahvaljujući odumiranju neurona. Dvije najčešće bolesti su Alzheimer i Parkinsonova bolest, ali kafa može pomoći pri ublažavanju simptoma. Istraživanja su pokazala da redovan unos kafe može smanjiti rizik nastanka Alzheimera kao i dmeencije čak i do 60%, dok rizik od nastanka Parkinsove bolesti smanjuje od 32 do 60%.

#4 Kafa Vam možete pomoći da živite zdravije

Možda niste zali ali jetra je poseban organ, koji ima bezbroj funkcija, bez nje ne biste mogli živjeti. Ekstremno je važna kako bi Vaš organizam što duže vremena bio i ostao zdrav, ali zahvaljujući modernom načinu života, to postaje sve teže. Šećer, alkohol, stres, poroci je sve ono što može oštetiti rad jetre. Kafa je među onim stvarima koje Vam pomažu da duže ostanete zdravi, smanjuje rizik od ciroze jetre čak i do 80%, te čak smanjiti i rizik od nastanka raka jetre čak do 40%.

#5 Kafa je u izobilju puna antioxidanata

Ukoliko samo pijete kafu zbog kofeina, naravno niste jedini, ali kafa je puno, puno više od izvora kofeina. Kafa zapravo sadrži puno vitamina, minerala i antioxidanata koje su potrebne za tijelo. Sadrži vitamin B1, B2, B3 i B5 kao i potasijum i mangan. Također, sadrži veliku količinu antioxidanata, tako da će Vam šolja kafe učiniti mnogo više nego ste se nadali.

#6 Kafa može učiniti da se bolje osjećate

Kafa, smanjuje rizik od nastanka depresije, te će Vas samo jedna šolja učiniti veselijim. Naravno, u pitanju je kratkoročan efekat, ali ćete pozitivan učinak sigurno osjetiti. Što više kafe pijete, to ćete se bolje osjećati, te smanjiti rizik od pojave depresije za 20%. Smanjuje i rizik od samoubistva, što je naravno povezano sa učinkom kod depresivnih poremećaja. Zato, ukoliko se osjećate potišteno, popijte šolju kafe!