Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Praktični savjeti o namirnicama

Praktični savjeti o namirnicama

Sve namirnice je potrebno koristiti na pravi način. Mi donosimo osnovne savjete o tome.

Untitled Document

Sosovi

Kao što je sarma uvijek ukusnija dan nakon kuhanja, tako i sosovi, poput bolonjeze i pasta, više prijaju"odleže" li u frižideru preko noći. Isparavanjem tečnosti intenzivira se ukus sosa na bazi paradajza, a aroma začina postaje "jača".

Ljute papričice

Nekoliko ljutih papričica u posudi u kojoj držite rižu sprijeečit će nepoželjne "goste", poput moljaca ili žižaka, ali i lepljenje tokom kuhanja.

Parmezan

Dodajete li umaku parmezan, pustite da se sir "oznoji" na sobnoj temperaturi pa ga obrišite papirnom salvetom, i tek ga onda koristite, jer gubitkom masnoće aroma postaje intenzivnija.

Majoneza

Pripremate li sendvič s pršutom ili salamom, ukus majoneza ublažite dodavanjem kašičice mlijeka ili pavlake. Isti učinak postići ćete dodavanjem sosa od paradajza, senfa ili sitno rendane šargarepe ili celera.

Kuhana jaja

Tvrdo kuvano jaje sendvič će pretvoriti u specijalitet, a da se ne bi raspalo, nož kojim ćete sjeći jaje prethodno pokvasite toplom vodom. Tokom sječenja kuhanih jaja nožem izrežite prvo sredinu, a zatim jaje iseckajte prema kraju. Tako ćete ga isjeći ravnomero i bez pucanja.

Stari hljeb

Želite li da danas preskočite kuhanje, a niste stigli da skoknete do prodavnice po svjež hljeb, ugrijte stari u mikrovalnoj sa šoljicom vode, jer će ga vlaga omekšati.

Jabuke

Jabuke ubrzavaju proces zrenja, zato ih držite podalje od krompira, jer eten, koji ispuštaju, može da izazove truljenje i klijanje krompira i nekog drugog povrća. Zato ih uvijek držite u plastičnoj kesi.

Glive

Pranje svežih gljiva moglo bi da uništiti njihov ukus jer upijaju suvišne vlage, zato ih očistite četkicom ili nečistoću sastružite nožem.