Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Mali savjeti: Ljuštenje, sječenje i cjeđenje

Mali savjeti: Ljuštenje, sječenje i cjeđenje

Mali savjeti: Ljuštenje, sječenje i cjeđenje

Pripremite sve što Vam je potrebno za kuhanje bez mnogo muke

Često imamo poteškoće kada je u pitanju čišćenje, sjeckanje ili ljuštenje pojedinih namirnica koje su nam potrebne za pripremu jela. Delimano je tu da Vam kuhanje učini još lakšim uz pomoć slijedećih savjeta...

Ljuštenje paradajza

Mekani paradajzi više Vam neće predstavljati problem. Napravite veoma mali rez na donjoj strani paradajza i stavite ih u ključalu vodu 30 – 60 sekundi. Ili, ukoliko Vam je lakše, prespite vrelu vodu preko paradajza. Brzo ih prebacite u ledeno hladnu vodu i bićete iznenađeni sa kojom lakoćom ćete skinuti kožu sa paradajza

Najbrži način da očistite bijeli luk

Da biste efikasno oljuštili čehno bijelog luka, stavite ga u mikro­talasnu pećnicu na 10 sekundi, i luk će se istog momenta odvojiti od kore. Ovo je jedan od najbržih i najjednostavnijih načina za njegovo ljuštenje. U slučaju da nemate mikrotalasnu, potopite čehno bijelog luka u čašu vrele vode na pet minuta i dobićete isti efekat.

Đumbir - bez suvišnog bacanja

Koristite dršku kašike kako biste izgulili ili oljuštili korjen đumbira. Ovo je jedan od najjednostavnijih i najbržih načina da očistite đumbir. Kora se na ovaj način veoma glatko skida, čak i kada veoma lagano prelazite preko nje. Uz to, ovako ćete baciti minimum jestivog korjena.

Isjeckajte luk brzo i bez suza

Ohladite luk u frižideru prije nego što počnete da ga sjeckate, kako Vam oči ne bi suzile tokom sjeckanja. Ukoliko Vam je lakše, možete ga i potopiti u vodu. Stavite ga u mikrotalasnu pećnicu na jedan minut i na taj način ćete nevjerovatnom brzinom oljuštiti luk, a i poštedeće Vas plakanja.

Brzo i efikasno iscjedite limun

Kako biste maksimalno iskoristili limun, zagrijte ga prije cjeđenja u mikrotalasnoj pećnici na 15 sekundi. U slučaju da nemate tu mogućnost, isti efekat dobićete kotrljajući limun snažno rukom nekoliko sekundi na sobnoj temperaturi.

Tvrdo kuhana jaja - ljuštenje za tili čas

Kada skuhate jaja, stavite ih momentalno u hladnu vodu. Dodajte i nekoliko kockica leda u vodu, kako bi se jaja u potpunosti ohladila. Hlađenje jaja pomaže da se tanka prozirna membrana zalijepi za ljusku, umjesto za jaje, te se na taj način jaja mnogo lakše ljušte. Drugi vrlo jednostavan i efektan način jeste da dodate malo sirćeta u ključalu vodu u kojoj se kuhaju jaja. Sirće će omekšati ljusku i učiniti da ona jednostavno spadne.