tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.



Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.



Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Brokula- namirnica idealna za sve!

Brokula čudesna namirnica

Zamislite namirnicu, koja daje sve neophodno za zdravlje, pomlađivanje i detoksikaciju organizma, a uz pomoć koje možete spriječiti alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka.

Namirnicu, koja daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju.

Da, takva hrana zaista postoji.

Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne.

Evo 13 razloga zbog kojih trebate uvrstiti brokulu u Vaš svakodnevni meni.

1. Brokula štiti od raka

U brokuli su pronađena čak 3 aktivna sastojka, koja štite od raka: 3,3'-dindolilmetan (DIM), glukorafanin i indol-3-karbinol.

Ovi sastojci blokiraju razvoj stanica raka i  sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.

2.  Brokula regulira krvni tlak

Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica.

3. Brokula jača imunitet

Brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.

4. Brokula je dobra za trudnice

Brokula sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe

Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje stanica i igra važnu ulogu u prevenciji raka.

5. Brokula štiti od artritisa

Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva.

Zahvaljujući tome brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.

6. Brokula regulira probavu

Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.

7. Brokula je dobra za oči

Brokula sadrži velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koje sprječavaju bolesti oka.

8. Brokula smanjuje holesterol

Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, su bitni za odražavanje normalnih razina holesterola u krvi.

Zbog toga je brokula odlična namirnica za prevenciju ateroskleroze.

9. Brokula štiti od bolesti srca

Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i sprječavaju bolesti srca i moždani udar.

10. Brokula pomaže kod mršavljenja

Brokula je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti.

Brokula je bogata i proteinima, koji su bitni za izgradnju mišića i sagorijevanje masnih naslaga.

Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.

11. Brokula sprječava alergije

Brokula sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje.

Istraživanja su pokazala da folna kiselina regulira imunološki odgovor organizma. (Kako znamo, alergije su imunološki odgovor organizma na obranu od bezopasnih tvari iz naše okoline.)

Zbog toga, brokula je poznata kao hrana koja sprečava astmu i alergije.

12. Brokula je dobra za kosti

Brokula je dobar izvor kalcija i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.

13. Brokula čisti organizam

Brokula sadrži glukorafanin, glukonasturtian i glukobrasicin. Ova tri sastojka, koji su prirodno prisutni u brokuli, pomažu eliminaciji toksina iz našeg organizma.

Kako najbolje pripremiti brokulu?

Najviše vitamina sadrži sirova brokula i brokula kuhana na pari. I dinstanjem brokula zadržava veći dio nutrijenata.

Međutim, nije preporučljivo kuhati brokulu u vodi, jer time ona gubi većinu svojih vrijednih sastojaka.

Čim ju duže kuhate, tim će manje vitamina ostati u brokuli.