tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Šta uraditi ako je meso žilavo, riža prekuhana ili jelo preslano?

Sigurno ste se susreli sa nekim od navedenih problema dok ste pripremali obroke. Ko radi taj i griješi, zar ne? Međutim, i za ove stvari postoje rješenja, koja su vrlo praktična i što je najvažnije, djelotvorna.

Žilavo meso

Uzrok: Meso ste pekli predugo ili je temperatura bila previsoka.

Rješenje: Kad vam se dogodi da prepečete meso, možete ga samljeti kako biste proširili izbor svojih mogućnosti. Ubacite tako samljeveno meso u tortilje i pomješajte ga s umakom.

Najlakši način da izbjegnete ovakve probleme jeste upotreba termometra za pečenje. Ne procjenjujte vrijeme pečenja samo po izgledu mesa. Izgled vara!

Prekuhana riža

Uzrok: Upotrijebili ste previše tečnosti

Rješenje: Iskoristite tu rižu za nešto drugo. Možete je čak rasporediti na pleh i staviti u frižider kako bi se skrob malo zgusnuo. Sutra je možete iskoristiti kao dodatak supi ili je možete kratko propržiti s povrćem.

Sljedeći put pripazite na količinu vode - vode treba biti tek centimetar i po više nego riže.

Jelo je preslano

Uzrok: Niste probali jelo dok ste kuhali

Rješenje: Ako vam je jelo preslano zbog toga što se umak previše zgusnuo, najjednostavnije je dodati još malo vode. Drugo rješenje je da dodate malo kiseline, a to dobro funkcioniše kad je riječ o prženju. Nekoliko kapi limunovog soka može ublažiti slanost. Međutim, pripazite da ne pretjerate pa da jelo na kraju ne bude i preslano i prekiselo.

Kako biste izbjegli ovaj problem ubuduće, uvijek probajte jelo tokom pripreme. Ne morate se uvijek pouzdati u ono što piše u receptu, već se vodite svojim osjećajem i ukusom.

Kad kuhate sa slanim sastojcima poput kapara, maslina ili sudžuke, budite oprezni s količinom soli koju dodajete.