Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Jesen stiže, dunjo moja žuta!

Jesen stiže, dunjo moja žuta!

S početkom jeseni i virusi su u akciji. Ali, jesen obiluje i velikim vitaminskim bombama, jedna od njih je i upravo dunja. Saznajte šta to sve može dunja da Vam osigura tokom hladnih zimskih dana.

S početkom jeseni i virusi su u akciji. Ali, jesen obiluje i velikim vitaminskim bombama, jedna od njih je i upravo dunja. Od prije je poznata u narodnoj medicini i prvenstveno se koristila kao sredstvo za ublažavanje stomačnih tegoba i kašlja. Dunja je veliki borac protiv viroza, gripa, upala grla i ostalih bakterija i virusa koji nas okružuju u ovom prelaznom godišnjem dobu.

Možda je ne volimo jesti, ali je dunja jako zdrava

Ova ljekovita voćka dolazi nam iz jugozapadne Azije. Sam plod u sebi sadrži veliki broj vitamina i minerala, pd čega možemo spomenuti: vitamin C, B1, B2, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, cink i mnoge druge. Pored samih vitamina, sa sobom nosi i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Njen najljekovitiji dio su sjemenke. Njih treba potopiti u vodi i ostaviti da stoje. Prilikom otapanja oslobađa se sluz koja je jako korisna kod problema s kašljem.

Sirup za kašalj

Jedan od recepata koji ćemo Vam mi preporučiti je sirup za kašalj.  Kao što smo prethodno spomenuli lijek protiv kašlja i upale disajnih puteva su sjemenke dunje. S obzirom da njegovu djelotvornost možete ga koristiti i kod jakih i konstantih upala grla kao što je npr. bronhitis. Sirup se napravi jako brzo i jednostavno, a mogu ga čak i vaši mališani upotrebljavati.

Sastojci:

  • 5 sjemenki dunje
  • 100 ml vode
  • 15 g soka od bokvice ili 15tak listova
  • 100 g meda od žalfije

Priprema:

Pripremljene sjemenke staviti u nutribullet posudu i zdrobiti ih. Nakon toga u napravljenu smjesu dodati 100ml vode. Pričekati da se stvori sluzasta gusta masa, te onda dodati i svježi sok od bokvice i med od žalfije. Sve zajedno još izblendati u Nutribullet ekstraktoru nekoliko minuta, dok napravljena smjesa ne postane jednolična. Ovako pripremljen sirup možete uzimati po kašiku prije svakog jela.