Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Jesen donosi nove zdravstvene probleme

Jesen donosi nove zdravstvene probleme

Svaka promjena vremena utiče na naš organizam. Otkrijte na šta trebamo obratiti pažnju u jesen, a kada je naše zdravlje u pitanju i saznajte kako sprječiti moguće probleme.

 

 

 

 

Svaka promjena vremena utiče na naš organizam.

U proljeće je organizam aktivniji i podložniji stresu, a nakon ljeta i vrućina, stres uzrokuje dolazak hladnog vremena. Ali se i mijenja način prehrane, pa dolazi do pogoršanja stanja kod bolesnika s raznim oboljenjima.

Prehlade i upale sinusa

Prehlada je upala nosne sluznice koja nastaje zbog brojnih uzroka. Znaci prehlade su curenje iz nosa, začepljen nos, kijanje, osećaj nadraženosti u nosu. Poznajemo infektivnu prehladu (upalnu), alergijsku (zbog preosetljivosti), strukturnu (zbog anatomskih nepravilnosti u nosu) i trudničku (zbog hormonskih promena u trudnoći).

Sinusitis je upala sluznice paranazalnih šupljina koje se nazivaju sinusi. Pogađa čak 14 odsto ljudi, češće obolevaju žene jer su obično više u kontaktu s decom. Najčešće su prehladne upale, koje su posledica infekcije virusima ili bakterijama, zatim upale zbog alergije, odnosno reakcije preosjetljivosti, a najređe su gnojne upale sinusa.

PREPORUKA:

Sinusitis je veoma čest u toku zime i ako se neadekvatno liječi može trajati mjesecima ili godinama. Veća je vjerovatnoća da će ljudi sa drugim alergijskim oboljenjima, na primer astmom, razviti sinusitis.

Veoma je važno što ranije započeti pravilno liječenje prehlade, gripa i svake druge infekcije disajnog sistema. Svi znamo da nam biljni čajevi, odmor, napitci za poboljšanje imuniteta, raznovrsna i uravnotežena ishrana, kretanje na svježem vazduhu i inhalacije mogu pomoći na prirodan način.

Da biste što prije ozdravili i vratili se u školu ili na posao, preporučujemo vam biljne preparate koji će vam pomoći kod pomenutih tegoba.

Čir (ulkus)

Izaziva bol u gornjem dijelu trbuha, a pacijenti ga opisuju i kao „pečenje“ u trbuhu. Osim toga, prisutna je i žgaravica i mučnina, a čir je u stvari razaranje slojeva sluzokože želuca.

Sve više se vjeruje da čir uzrokuju: bakterija Helicobacter Pylori, antibiotici, kortikosteroidi, nesteroidni antireumatici i pušenje.

Međutim, postoji i genetska predispozicija za obolijevanje od čira. Istraživači pak tvrde da čir često imaju osobe nulte krvne grupe i da je četiri puta češći kod muškaraca nego kod žena.

Najsigurnija i najpouzdanija metoda za otkrivanje čira na želucu je gastroskopija. Prilikom te pretrage mala kamera se spušta u želudac, kroz usta, i tom prilikom se uzima i uzorak za biopsiju, kako bi se utvrdilo da li je čir benigni ili maligni. Ujedno, biopsija pokazuje i da li je u uzorku prisutna bakterija Helicobacter Pylori.

PREPORUKA: treba izbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar

Helicobacter Pylori se liječi antibioticima. Pored antibiotika, obvezno se uzimaju i: antacidi, inhibitori protonske pumpe koji uništavaju kiselinu, blokatori H2 receptora druge grupe, psihodigestivi… Liječenje je obvezno jer neliječeni čir može dovesti do perforacije (pucanja čira), otoka i zatvaranja hrane u organu i krvarenja.