Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Hrana i horoskopski znaci

Hrana i horoskopski znaci

Makrobiotika, vegetarijanstvo, kontrolisana ishrana, rigorozne dijete... neki su od pokušaja savremenog čovjeka da životni vijek proživi što manje opterećen zdravstvenim problemima. Međutim, da li svakom od nas odgovara makrobiotički način ishrane? Ili vegetarijanski? Ili neki treći?

Ovan

Predvodnik, ratnik, ili euforičan ili depresivan, svoj žestok temperament može da smiri laganom hranom, pretežno povrćem, sa malo mesa, bez žestokog alkohola i cigareta. Zeleno i crveno povrće, spanać, zelje, kupus, rotkvice, cvekle treba uvesti u svakodnevnu ishranu jer sadrže gvožđe koje je, potencijalno anemičnom Ovnu, veoma potrebno. U istu svrhu treba jesti crveno voće: trešnje, višnje, crvene šljive, ribizle. Za smirivanje napetosti dobro je jesti plavo grožđe, plave šljive, plavo voće - generalno.

Bik

Melanholičnog temperamenta, ali dobrog zdravlja, Bik voli sportove, ali i miran, komotan život. Bik ima dobar apetit, voli hranu, ponekad je proždrljiv; voli i alkohol, naročito fina pića. Bikovi vole kuhinju i interesantan je podatak da su, gledano kroz istoriju, najpoznatije trovačice bile rođene u ovom znaku. Šalu na stranu, slobodno sjedajte za trpezu koju je sa velikom umješnošću pripremio Bik. Kako je sklon debljanju, naročito u zrelim godinama, preporučuje mu se da ograniči svoj apetit. Bikovima jako odgovara plavo voće: šljive, kupine i sve bobičavo voće, grožđe...

Blizanci

Djeca Merkurova su, i pored svoje nepostojanosti, veoma simpatična, vitalna, mladolika i puna fizičke energije. Ukratko, ovaj znak vječito mladih, brzih ljudi, imperativno ide u korak sa vremenom, pa će prije svih prihvatiti makrobiotiku, vegetarijanstvo i svaki drugi nutricionistički trend. Blizanci vole kuvanje, vole nova jela i nove recepte, ali su u pogledu hrane veoma izbirljivi. Pošto ne vole dugo sjedjenje za stolom rado uzimaju male, česte obroke koji podsjećaju na koktel. Naročito ih privlače egzotične kuhinje dalekih zemalja. Od domaćih proizvoda treba da koriste što više povrća i voća indigo boje, na primjer: patlidžan, grožđe, kupine, tamne trešnje. Strogo im je zabranjeno pušenje, a preporučen odmor.

Rak

Senzibilni Rak obožava kućno ognjište, kolače i slatkiše, čime kompenzuje ljubavne jade i životne probleme. U pogledu hrane nije izbirljiv - jede sve, ali zbog osjetljivog želuca treba da izbjegava žestoka alkoholna pića, duvan i ljutu hranu, uprkos dobrom apetitu. Debljanje je, obično, posljedica neriješenih emotivnih situacija. Rakovima se preporučuje povrće i voće sa žutom ljuskom: paprika, krompir, bundeva, banana, ananas, kruška, grejp, limun.

Lav

Vatra, Sunce, svjetlost, obilje, simboli su Lava, najzahtjevnijeg znaka Zodijaka. On hoće od života najbolje, jer smatra da mu to pripada, zato mnogo novca troši za sve vrste zadovoljstava, uključujući hranu. Lav je za stolom probirljiv i veoma zahtjevan, cijeni kvalitet kao nijedan drugi znak Zodijaka. Svoju ishranu mora da organizuje u zavisnosti od toga da li ima problema sa visokim ili niskim pritiskom. Ovo se, naravno, odnosi i na kafu. Cigarete treba izbjegavati. Hlorofil je ono što je Lavu neophodno, pa zato je potrebno da u ishrani koristi što veće količine zelenog povrća: kelja, kupusa, cikorija...

Djevica

Precizna Djevica mjeri na gram svaku namirnicu namijenjenu dnevnom obroku, koji nema ograničenja u pogledu raznovrsnosti, ali ima ograničenje u pogledu količine: zbog osjetljivog probavnog sistema Djevica ne smije uzeti mnogo hrane odjednom, niti piti žestoka alkoholna pića. Zeleno lisnato povrće, i, generalno, puno povrća je ono sto je rođenima u ovom znaku neophodno. Valjalo bi za vrijeme obroka popiti čašu vode koja je prethodno bila izložena zelenom svjetlu (zelena sijalica) 30 minuta.

Vaga

Ono što se za ostale znake Zodijaka samo naslućuje, za Vagu se zna: to su otrovi koje hranom unosi i narušava svoje, inače veoma dobro, zdravlje. Zato Vage treba da izbjegavaju cigarete, alkohol i tešku hranu, a naročito: biber, crnu kafu, čokoladu, bijeli šećer i industrijsku so. Znači, treba konzumirati morsku so i med umjesto šećera (čak i u toplim napicima - samo treba čekati da se prohlade jer toplota uništava korisne sastojke meda). Od ostalih namirnica Vagama jako prija: maslinovo ulje, piletina i teletina. Narandžasto voće: mango, japanska jabuka, mandarina, žuta breskva, kajsija, dinja, jabuka, šargarepa, trebalo bi da ih bude redovno na Vaginoj trpezi.

Škorpija

Žestoka Škorpija voli pikantnu hranu, u svemu pretjeruje, čak mnogo pije. Zbog mogućih problema sa debelim crijevom, preporučuje se lagana ishrana umjesto teške i paprene, koja je ovom znaku tako draga. Voće koje se Škorpiji preporučuje je: grožđe, kupine, plave šljive, bundeva, banana, ananas, kruška, limun, grejp. Povrće koje Škorpija redovno treba da ima na trpezi je: krompir, žuta paprika, patlidžan.

Strijelac

Bezbrižni Strijelac može lako da pati od viška kilograma ukoliko ne obuzda dobar apetit, a deblja se uglavnom u predjelu bedara i bokova. Ovaj horoskopski znak bukvalno uživa u hrani, pa su mu zato mrske dijete koje često mora da drži-po nalogu ljekara, naravno. Strelčevu ishranu treba obogatiti ljubičastim povrćem i voćem: patlidžanom, cveklom, bobičastim voćem i tamnim grožđem. Dobro je da Strijelac, tokom obroka, popije čašu vode koja je bila izložena ljubičastom svjetlu 30 minuta.

Jarac

Kako u Jarčevom životu nema mjesta za ono bez čega se može, on je veoma skroman u zahtjevima u pogledu hrane i načina života, generalno Jarac uzima i daje samo ono što je neophodno za život: ne pije crnu kafu ni fina pića, ne jede u skupim restoranima. Jarac je koščate građe i, u principu, ne bi trebalo da ima problema sa kilogramima, ipak trebalo bi da jede hranu siromašnu masnoćama, zbog holesterola. Idealna hrana: sve bijelo - sir, mlijeko, piletina... Povrće i voće koje se naročito preporučuje Jarcu su spanać, zatim rotkvice, cvekla i crveno grožđe.

Vodolija

Sa svoje spiritualne i intelektualne visine Prometej - Vodolija, je pobornik vegetarijanske i makrobiotske kuhinje, u želji da životinje ne pate zbog nje. Vodolija posjeduje snagu uma, ali ne i mnogo fizičke energije (Sunce u egzilu), zato joj je potrebno mnogo odmora, sna, urednog životnog ritma i ishrane. Iako ne postoje ograničenja u pogledu ishrane, osim onih koje sama sebi nametne, Vodolija bi treblo da jede povrće i voće svih vrsta, osim kiselog. Od začina najkorisnija je morska so.

Ribe

Najkompleksniji znak Zodijaka, Ribe, bježi od svakodnevnog života u hranu, suvladar Jupiter stvara dobar apetit, pa među Ribama ima mnogo debelih, čak ogromnih ljudi. Drugi put bjekstva je odlazak u alkoholizam, tabletomaniju i drogu, pa je psihijatar najčešće posjećivan ljekar. Ribama jako prija svježe i kuhano povrće i voće indigo plave i plave boje: patlidžan, šljive, grožđe, kupine...