Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Egzotična voćka godine

Egzotična voćka godine

Ovo je poznata voćka koju su nutricioniste 2013. godine proglasili supervoćkom godine. Naziv potiče iz legende da ko god je pojede dobija snagu kao i mitsko viće - zmaj. 

Ovo je poznata voćka koju su nutricioniste 2013. godine proglasili supervoćkom godine. Naziv potiče iz legende da ko god je pojede dobija snagu kao i mitsko viće - zmaj. Ona je egzotično tropsko voće i dolazi iz porodice kaktusa. Raste isključivo noću i opada sa prvim zrakama sunca. Da li sada možete da pogodite o kojo voćki je riječ? Da, riječ je o pitaji, tzv. zmajevoj voćki.

Budite uvijek poput zmaja

Pitaja je vrlo hranjiva i zdrava. Proteini koje pitaja sadrži, pogodni su za poboljšanje metabolizma. Zdrave zube i čvrste kosti čovjek dobija iz kalcijuma kojim pitaja obiluje.

Ima visok sadržaj vode, a vrlo mali procenat masti i šećera. Upravo tako i vrši regulaciju razine šećera u krvi, te se preporučuje šečerašima. Znatno će poboljšati zdravlje očiju jer posjeduje karoten.

Ukoliko ste naumili da izgubite koji kilogram i tu će pitaja da vam pomogne uz vitamine B2 i B1, koji će vam omogućiti da  izgubite aptetit. Pored toga, pitaja sadrži jako malu količinu kalorija, bogata je vlaknima i pospješuje bolji rad crijeva, posebno kada se jede osušena.

Zmajeva voćka bogata je i vitaminom B3, koji je značajan za izgled kože. Pitaja je sačinjena i od vitamina C, koji doprinosi imunitetu tijela.

Sitne crne sjemenke koje se nalaze ispod debele kore pitaje bogat su izvor omega 3 masnih kiselina te djeluju na smanjenje kolesterola u krvi.Poznato je da ima karakteristike afrodizijaka, te da poboljšava potenciju.

Dragon puding

Možemo reći da je ovaj puding poput tradicionalnog indijskog sutlijaša ili čak pana kote. Okus je vrlo sličan, a posjeduje lijepu kremastu teksturu. Možete ga servirati u zjdelice ili staklene čaše dan- dva unaprijed.

Sastojci:

  • 1 bijela pitaja
  • 200g banana
  • 400ml kokosovog mlijeka
  • 400ml kondenziranog mlijeka
  • 150ml 2% mlijeka
  • 200ml pavlake
  • 100g riže
  • 2-3 limuna
  • Šećer i sok od limete
  • Listići mente

Priprema:

Stavite u posudu pavlaku, limunovu naredendanu koru i listiće mente, te ostaviti par sati u frižideru. Oprati rižu i staviti u drugu posudu i kuhati na laganoj vatri zajedno sa 150 ml 2% hladnog mlijeka. Cijelu smjesu povremeno mješajte na laganoj vatri oko 30 minuta dodavajući kokosovo i kondenzirano mlijeko. Potom cijelu smjesu prebacite u Nutribullet ekstraktor i dodajte preostale namirnice. Blendajte 1-2 minute i cijelu smjesu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Potom možete sipati u posudice ili čaše i dekorisati po vlastitoj želji. Naša preporuka je da uzmete i jednu rozu pitaju i izrežete na kockice te s njom ukrasite svoj puding. Uživajte!