Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Doza imuniteta i vitalnosti

Doza imuniteta i vitalnosti

Poznato je da nam je u hladnijim danima prioritet podići imunitet i odbraniti ga od virusa i bakterija koje nas napadaju. U drevnoj Indiji za hladne i duge dane, lijek je bila tikva. 

Sama jesen nam donosi više od 800 različitih vrsta od najmanjih do onih divovskih: male, velike, žute, okrugle,duguljaste ili trbušaste. Tikve su jako ukusne i smatraju se dijetalnom namirnicom jer sadrže ciše od 90% vode sa vrlo malim procentom masnoće.

U borbi protiv holesterola

Sama boja oboje da tikva obiluje beta-karotenom, pored toga sadrži i vitamin C i E, kalij, cink, te nekoliko važnih aminokiselina i minerala, koji svi u kompletu imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, te u podizanju imuniteta organizma. Imat ćete jaku zaštitu od različitih alergija, infekcija i viroza.

Sjemenke bundeve sadrže jako malo masnoće i mnogo vitamina. Upravo ova kombinacija predstavlja bombu protiv holesterola u krvi i štiti od različitih kancerogenih oboljena.

Njega kože

Istina je da svi patimo da imamo njegovanu i čistu kožu. Ovo je upravo ono za čim svi tragamo. Prirodno, a djelotvorno, tikva zahvaljujući svojim sastojcima se koristi za umirenje upaljene kože lica, pri pojavi akni i mitsera. Obiluje vitaminom A koji potiče regeneraciju tvari u koži i na taj način čisti kožu lica. Ekstrakti tikve se nalaze u mnogim kozmetičkim linija za njegu problematične kože.

Maska za lice

Upravo inspirisani ljekovitim sadržajem same tikve otkrivamo vam domaći recept od tikve za čišćenje lica.

Sastojci:

  • 1 veća tikva
  • 1 kašika zobenih pahuljica
  • 50 ml vode

Priprema:

Tikvu ogulite i isjecite na manje kriške. Potom sve sastojke dodajte u Nutribullet ekstraktor i blendajte dok ne dobijete gustu masu. Istu masku možete odmah nanijeti na lice i držati 15 minuta da djeluje. Nakon toga isperite lice mlakom vodom. Postupak možete ponavljati svako jutro i noć. Odlična je za problematičnu kožu, suzit će proširene pore kože lica i načini vašu kožu neodoljivom.

Pire od jabuka i tikve

Sastojci:

  • ½ očišćene slatke tikve
  • ½ kg jabuka
  • 2 kašike ribane korice limuna
  • ¼ maslaca
  • 1 kašikica soli
  • ½ kašikice bibera
  • 1 kašika sušenih brusnica

Priprema:

Potopite brusnicu u vrelu vodu. Jabuke i tikvu poredajte na papir za pečenje i pecite na 200°C. Ostavite da se peče cca. 40 minuta. Potrebno je da omekšaju. Kada se ohlade, stavite u Nutribullet ekstraktor sa ostalim sastojcima i izblendate dok ne bude jednolična smjesa. Potom ukrasite brusnicama koje smo prethodno potopili. 

Preporučeni proizvodi