Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Biljne masnoće u svakodnevnoj prehrani?

Biljne masnoće u svakodnevnoj prehrani?

Bez masti i ulja se gotovo ne može zamisliti svakodnevna priprema obroka. Osim toga, masnoće su  neophodne kao izvor kalorija i esencijalnih masnih kiselina, a pomažu apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K).

Masti i ulja

Bez masti i ulja se gotovo ne može zamisliti svakodnevna priprema obroka.

Osim toga, masnoće su  neophodne kao izvor kalorija i esencijalnih masnih kiselina, a pomažu apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K).

Bez holesterola i mirisa

Biljne masti danas se sve češće upotrebljavaju u kulinarstvu, dobra su i veoma zdrava zamjena za masti životinjskog porijekla. Uglavnom se prave bez holesterola, imaju neutralan okus i ugodan miris, čvrstu konzistenciju i karakteristično su bijele boje i mazive strukture.

Najčešće se proizvode s talištem oko 38°C, a prema potrebi ili posebnim namjenama mogu se proizvoditi i u drugim kakvoćama.

Prirodne biljne masti

Prirodne biljne masti, kao što su palmina i kokosova mast, kakao-maslac i druge, kod nas se uglavnom uvoze, a biljne masti domaćeg porijekla proizvode se postupkom hidrogenizacije jestivih biljnih ulja vodikom uz katalizator.

Treba napomenuti i to da se biljni mrs dobiva od biljnih masti, ulja i aditiva posebnim postupkom kristalizacije. Za razliku od masti, mrs je zrnaste strukture, žuta, izrazita i specifična mirisa.

Biljne masti služe za pripremu svih vrsta jela, od pečenja do kuhanja. Margarini i masti također igraju važnu ulogu kod pekarskih i poslastičarskih proizvoda.

Daju okus gotovim proizvodima te određuju na koji način će se pripremati. Biljni margarin, biljne masti i slični proizvodi pakuju se u paketiće od navoštenog papira, kaširane aluminijske folije, plastične posude i slično.

Biljni margarin

Moderni biljni margarini kakve danas proizvode napredni proizvođači, u potpunosti udovoljavaju visokim nutricionističkim kriterijima. Ne sadrže trans-masne kiseline, a obzirom da se proizvode od biljnih masnoća, ne sadrže ni holesterol.

Bogati su u mastima topivim vitaminima i tako osiguravaju apsorpciju tih neophonih sastojaka. Postoje namjenski margarini za pripremu jela i slastica, mazivi margarini s optimalnim sastavom masnoća i raznim okusima.

Biljne masti za zdravlje

Bilje je najstarija sirovina za proizvodnju lijekova. Pa su tako biljne masti poput nevena, korijena čička i divljeg kestena, iako se ne upotrebljavaju u kuhanju, izuzetno ljekovite.

Biljna mast od nevena se korisiti za liječenje rana, opekotina, promrzlina, gljivičnih oboljenja stopala, pa čak i zloćudnih pojava na koži. Korijen čička također liječi opekotine, ali i čireve i rane. Dok divlji kesten pripremljen na bazi lanolina ublažava tegobe izazvane proširenim venama.

Preuzeto sa: http://www.gusto.ba