Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
9 namirnica za zdravo srce

9 namirnica za zdravo srce

Znate li da su bolesti srca vodeći uzrok smrti u svijetu? Upravo tako,od bolesti uzrokovanih problemima sa srcem u svijetu godišnje umre više ljudi nego od raka ili AIDS-a. Ne očajavajte, jer već pravilnom prehranom možete puno učiniti za zdravlje srca. Predstavljamo vam devet namirnica koje će zaštiti vaše srce.

 

Mnogi faktori mogu povećati šanse za nastanak srčanih bolesti, a među njima su najčešće pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, nedovoljna fizička aktivnost, prekomjerna konzumacija šećera i pretilost.

Ne očajavajte, jer već pravilnom prehranom možete puno učiniti za zdravlje srca. Predstavljamo vam devet namirnica koje će zaštiti vaše srce.

1. Zobena kaša

Zob je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B9 i kalijem koji pomažu u snižavanju razine tzv. lošeg kolesterola u krvi. Budući da zobena kaša obiluje vlaknima, savršen je izbor za hranjiv doručak. Dodajte malo voća i vaš zdravi doručak je gotov.

2. Losos

Losos je također bogat omega-3 masnim kiselinama koje mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i time smanjiti vjerojatnost za nastanak bolesti srca. Stručnjaci preporučuju da losos u svoj jelovnik uključite dva puta tjedno. Ako ne volite losos zbog njegova mirisa, kao zamjena mogu poslužiti tuna ili sardine.

3. Životinjska jetra

Možda vam ova namirnica nije omiljena, ali životinjska jetra su specijalitet u kojem mnogi gurmani uživaju. Voljeli je ili ne, bilo bi je dobro povremeno uključiti u jelovnik jer životinjska jetra dobar je izvor vitamina A i sadrži puno masti koje su dobre za srce te cjelokupno zdravlje.

4. Avokado

Dodajte nekoliko kriški avokada u sendvič, salatu ili kolače da ih učinite zdravijima. Avokado sadrži mnogo zdravih masnoća koje podižu razinu dobrog kolesterola i snižavaju razinu lošeg kolesterola što ovo tropsko voće čini savršenim izborom za zdravlje srca.

5. Orasi

Tko bi pomislio da orasi mogu imati pozitivan učinak na zdravlje? Međutim, to je točno. jer orasi sadrže puno omega-3 masnih kiselina, vlakana, vitamina E i vitamina B9 - svih hranjivih tvari koje su dobre za srce i čine ga otpornijim.

6. Maslinovo ulje

Jeste li znali da su neke studije pokazale da stanovnici Mediterana manje boluju od kardiovaskularnih bolesti? Zašto je tomu tako? Jednostavan je odgovor - maslinovo ulje. Stoga, sljedeći put kad budete u trgovini, kupite ekstra djevičansko maslinovo ulje i koristite ga u svojim kulinarskim podvizima umjesto maslaca ili biljnog ulja.

7. Grah

Grah ne izaziva samo nadutost, on je koristan za vaše srce. Istraživanja pokazuju da je grah vrlo učinkovit u snižavanju razine kolesterola u krvi pa ga jedite kad god vam odgovara.

8. Borovnice

Borovnice su pune antioksidansa koji mogu učinkovito spriječiti razvoj mnogih kardiovaskularnih bolesti. Dodatna prednost ovog bobičastog voća je i ta da borovnice možete jesti same ili u različitim slanim i slatkim jelima - s jogurtom, žitaricama, u salatama, desetima...

9. Čokolada

Jeste li iznenađeni? Vjerujte nam, dobro ste pročitali - čokolada je dobra za srce, ali postoji jedno veliko ''ali''. Pozitivan učinak na zdravlje srca i opće zdravlje organizma ima tamna čokolada i to samo ako je jedete u umjerenim količinama. Stoga, uživajte u omiljenoj poslastici odgovorno.