Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
7 Najčešćih grešaka prilikom pravljenja palačinaka

7 Najčešćih grešaka prilikom pravljenja palačinaka

Najbolji mogući doručak nedjeljom bio bi pregršt palačinaka, zar ne? Ali kako bi palačinke ispale savršene, morate paziti. Vjerujemo da palačinke pravite još od djetinjstva, ali da li Vam se ipak potkradaju sitne greške prilikom pripreme? U nastavku pročitajte kojih je to 7 najčešćih grešaka i kako da ih izbjegnete.

#1 Koristite sve što Vam dođe pod ruku

Palačinke ne zahtijevaju posebne sastojke, mlijeko, brašno, jaja i šećer su sastojci koji su Vam potrebni. Ali, to ne znači da ne trebate voditi računa o sastojcima koje birate. Pobrinite se da su sastojci kvalitetni i svježi. TO ne znači da trebate birati najskuplje sastojke u prodavnici, ali ne birajte ni one koji mjesecima stoje na polici.

#2 Previše napora ulažete u miješanje tijesta

Možda Vam se čini da radite pravu stvar, ali zapravo činite jednu od najvećih pogrešaka kada je u pitanju pravljenje palačinaka. Kada je tijesto previše umućeno, gluten u brašnu će Vaše palačinke pretvoriti u žilavu i tvrdu smjesu, umjesto jenastu i laganu. Ako volite žilave palačinke samo naprijed. Ukoliko volite palačinke koje se tope u ustima, prestanite miješati!

#3 Koristite omiljenu nagnutu tavu za prženje

Možda mislite da izbor tave nije toliko važan, ali itekako griješite. Savršene palačinke traže veliku, ravnu površinu. Najbolji izbor bi bila velika grill ploča, ukoliko je imate. Težina palačinaka je također bitna. Lagane tave, uzrok su zagorjelih palačinaka. Tave sa teškim debljim dnom, bile bi idealan izbor.

#4 Koristite maslac za prženje palačinaka

Maslac bi trebao biti ukusniji i zdraviji odabir, ali za palačinke nije najbolja varijanta. Razlog je taj što maslac sadrži mlijeko, koje može zagorjeti tijekom prženja, što će pokvariti ukus Vašim palačinkama. Najbolje bi bilo da koristite maslac bez primjesa mlijeka, ili da jednostavno koristitie obično biljno ulje i naravno ne zaboravite očistiti iznova tavu nakon nekoliko isprženih palačinaka.

#5 Dodajete bobičasto voće, komadiće čokolade i ostale sastojke direktno u tijesto

Svi mi kuhao intuitivni i dodajemo u jednu smjesu razne sastojke, jednostavno igramo se sa ukusima, ali kada su u pitanju palačinke morate malo razmisliti o svim tim kombinacijama. Ukoliko dodajete voće ili čokoladne mrvice, velika je vjerovatnoća da će zagorjeti dok palačinke budu gotove. Najbolje je prvo dodati samo tijesto, a pred kraj ostale sastojke. Tako nećete rizikovati da Vam sastojci zagore ili palačinci budu živi.

#6 Okrećete palačinke čim vidite mjehuriće

Vrlo je bitno da prepoznajete razliku kada se pojavljuju mjehurići i kada je vrijeme da okrenete palačinke. Ali je najbitnije da znate da to dvoje nije isto vrijeme. Kada primjetite mjehuriće budite spremni. Kada mjehurići nestanu i „puknu“ tada je vrijeme da okrenete palačinak.

#7 Okrećete palačinke više od 1x

Da, znamo da je nekad teško da shvatite kada se okreću palačinci, a znamo i da je lakše da ih ispečete ukoliko ih više puta okrenete, ali to nije najbolji način. Ukoliko ih okrećete više nego jednom, bit će tvrđe, a to nije ono što želite. Ključ je u strpljenju, sačekajte da budu spremne za okretanje, prevrnite ih SAMO jednom i to je to!