Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
5 trikova za salate od kuhara velikih restorana

5 trikova za salate od kuhara velikih restorana

Volite salatu, ali ste uvijek pomalo razočarani, jer bez obzira na to kako je pripremate nikada ne bude kao ona iz restorana?! Mi onda imamo sjajne vijesti: pitali smo kuhare najboljih restorana da podijele svoje najdublje i najmračnije tajne kako pripremiti savršenu salatu. Želite da znate šta su nam otrkili?

Volite salatu, ali ste uvijek pomalo razočarani, jer bez obzira na to kako je pripremate nikada ne bude kao ona iz restorana?! Mi onda imamo sjajne vijesti: pitali smo kuhare najboljih restorana da podijele svoje najdublje i najmračnije tajne kako pripremiti savršenu salatu. Želite da znate šta su nam otrkili?

Trik 1: Napravite sopstveni preliv za salatu

Preliv za salatu je nevjerovatno lahko napraviti, a zaista će dodati posebnu aromu. Odvojite dodatne 2 minute i napravite preliv da salata bude bogatija. Možete, naravno uvijek kupiti preliv, ali on nikada neće biti dobar kao onaj koji sami napravite sa svježim namirnicama. 

Možete početi sa uobičajenim namirnicama ( ulje i sirće - možete improvizirati i zamijeniti sirće sa limunom ili sokom od limete) i dodajte ukusne arome kao što su senf, bijeli luk, vlasac, čili u prahu, svježe ili suho bilje ... Možete pronaći i na internetu neke ukusne recepte ili sami napraviti svoj recept - biće jednako zabavno koliko i ukusno!

Trik 2: Sezonska salata

Ne možete zamisliti odrezak ili krompir bez soli i bibera, zar ne?! Pa zar mislite da salate ne trebaju začine? Bez odgovarajućih začina salata će biti neukusna ili blaga - a to uopšte nije salata koju tako volite u restoranima.

Dok miješate salatu, provjerite da li ste stavili odgovarajuću količinu soli i svježeg bibera - obezbijedit će najljepše ukuse i salata će zaista "zablistati". Možete također dodati so i biber direktno na zelenu salatu ili dodavati mješajući, to je na vašoj voji.

Trik 3: Improvizirajte svoj mix

Da li ste vidjeli da su salate u restoranima napravljene od više vrsta povrća? To je upravo jedna od tajni zašto su salate u restoranima tako ukusne! Različite kombinacije povrća zajedničkim snagama dovest će ukus salate na novi nivo!

Možete kupiti gotove miksove ili napraviti sami kod kuće. Niste sigurno šta da iskombinujete? Krenite sa osnovnim - zelena salata ili zelje! No, neka Vam to ne bude kraj! Miješanje više vrsta salata u konačnici će dati velike teksture i savršena okusa. Budite hrabri i neka eksperimentisanje krene! Nemojte zaboraviti dodati mrkvu, kockice paprike ili grah za savršene rezultate. Ukoliko ste avanturističkog duha, uvijek možete dodati malo svježeg ili sušenog voća, oraha ili mrvice hljeba.

Trik 4 : Isjeckajte salatu za male zalogaje

Nevjerovatno, ali kada je salata pripremljena u odgovarajuće zalogaje njen ukus je hiljadu puta jači i bolji. Naravno da će vam biti potrebno više vremena da isječete salatu na manje komade i isjeckade papriku na manje kockice, ali vaš trud će se isplatiti. 

Takvu salatu ćete znatno lakše jeste, ali moći ćete da uživate u raznim ostalim sastojcima. Svaki zalogaj će biti poput eksplozije okusa!

Trik 5: Velika zdjela je njena destinacija!

Serviranje salate može izgledati vrlo jednostavno i nebitno, međutim to je zaista umjetnost i treba posvetiti pažnju koju zaslužuje. Ako planirate poslužiti salatu na plitkim tanjirima - to nije dobra ideja! Koristite veliku zdjelu dok dodajte začine, a tek kasnije možete prenijeti na stolu u pojedinačne tanjire - biće komplikovanije, ali će ukusi biti ljepši. 

Još dvije važne napomene: nikada ne treba žuriti sa serviranjem salate, jer sirće može da je napravi gnjecavom. Pripremajte je tačno pri samom serviranju. Drugo, možda i najvažnija stvar koju treba zapamtiti: nikada nemojte dodavati sve začine odjednom, puno je bolje dodavati ih postepeno i pojedinačno uz miješanje. Linija između salate koja je savršena i obične salate je jako tanka - nemojte je preći.